Búcsúzó Hearthstone lapok - 1. rész

G&G és Naxxramas neutrál lapok

578233-hearthstone-a-new-way-to-play-standard-format-progression-1920x1080.jpg
A Kraken évének kezdetével teljesen átrendeződik a Hearthstone metája és bár a Standard létra új szereplőit nem ismerjük még, azt már most tudjuk, milyen lapok emelik kalapjukat és köszönnek el a "normál" játékmódtól.

Persze a jövő bizonytalan, sok találgatás szerint bizonyos kártyákat átment a Blizzard a klasszikus csomagolásba, hogy az utókort is boldogíthassák. Cikkünk keletkezésekor csak a hivatalos információt vesszük alapul, miszerint a Goblins and Gnomes, valamint a Curse of Naxxramas teljesen kikerül a képből.

A fentiek fényében úgy döntöttünk, áttekintjük, milyen veszteséggel jár majd mindez a varázskártyás albumunkat illetően. Kezdésként a G&G és Naxx neutrál lapjait böngésszük át, megemlítve a kiemelkedő minionokat.


Annoy-o-Tron

annoy-o-tron_12181.png


A mech alapú paklikon túl is gyakran talál helyet magának a partirobot, aki a méltán népszerű taunt + divineshield kombó legolcsóbb változatát képviseli. Szerény statjai ellenére is képes megakasztani agro rohamokat, a kapcsolódó szinergiában pedig kitűnően védi mechhatározóbb társait.




Mechwarper

mechwarper_12188.png

Egy archetípus legmeghatározóbb képviselője, a Mechwarper olcsóbbító képessége minden mech pakli alap-pillérjévé tette őt az elmúlt másfél évben, hiszen ha valaki nem tudott mit kezdeni gyorsító képességével, azt könnyen eltaposhatták a boardot elözönlő gépek. Itt szeretnénk megemlékezni a család egyéb népszerű tagjairól, akik más vonatkozásban ritkán, ilyenkor viszont mindig előkerültek: Clockwork Gnome, Cogmaster, Tinkertown Technician Spider-Tank stb.


Kezan Mystic

kezan_mystic_12252.png
A Hearthstone egyik legizgalmasabb mechanikája a secret jelenség, a kérdőjelekkel dobálózó hősök pedig mindig is nagy népszerűségnek örvendtek mind alap, mind kompetitív szinten. Persze a dörzsölt játékosok megtanulják a meglepetéseket körbejátszani, mégis mind emlékszünk azokra a kínos jelenetekre, mikor egy-egy Explosive Trap elkaszálta a teljes seregünket, mikor kedvenc minionunknak megjelent az ikertestvére a túloldalon egy Mirror Entity-nek köszönhetően, vagy mikor egy jól elgondolt támadást akasztott meg egy Noble Sacrifice. A Kezan Mystic egy izgalmas counter a secretektől hemzsegő metára, ami könnyen megtalálja a helyét bármilyen pakliban. A kezdeti lelkesedés óta kevesebben használják, a secretesek legtöbbször nem is számitanak rá, így akár 1-1 példánnyal is teljesen össze lehet zavarni az ellenfelet. Elvesztésével a Huntert leszámítva (aki a Flare-rel a kezdetek óta tud operálni) a többiek védtelenné válnak ilyen téren, ha csak az új eresztés nem hoz valami hasonló megoldást.


Piloted Shredder

piloted_shredder_12191.png
A Shredder a legnépszerűbb gyakori lap a Hearthstone világában. Minden környezetben előnyös a kijátszása és néhány szerencsétlen helyzetet leszámítva, (mint mikor egy váratlan Doomsayer elviszi a teljes csapatunkat) mindig örülünk a pilótafülkéből előbukkanó 2 manás minionnak. Itt szeretném megemlíteni hasonlóan működő, kevesebbet látott bátyját, a Piloted Sky Golemet, aki epic besorolása miatt marad csak háttérben.


Antique Healbot

antique_healbot_12227.png
Az Antique Healbot előtt egészen szerény gyógyítói manőverek álltak rendelkezésünkre neutrál lapokon keresztül, hiszen Farseerek, doktorok és tündék ritkán fordították meg a meccset. Kontroll alapú dekkek szinte kötelező jelleggel vetik be a mai napig, az utóbbi időben pedig több típus is megtalálta a módját, hogy a lehető legtöbbet zsigerelje ki ebből a lapból. (Gondoljunk csak bele a Bronzbeard adta 16-os gyógyításra, vagy a Mill Rogue-ra jellemző gang uppolásra.) Elvesztésével felértékelődhetnek az alap gyógyító spellek, bár van egy olyan sejtésünk, hogy kapunk hasonló eszközt a következő időkre is.


Dr. Boom

dr_boom_12182.png
Dr. 7 praxisa a legnépszerűbb pályafutás volt a Hearthstone eddigi történetében. Minden legendákat listázó írás első helyen említi, rengeteg játékos ennek a lapnak a megalkotásával kezdi közép profi pályafutását, számos kritikus pedig benne látja a játék alapvető rákfenéjét. Egy biztos, Mr. 7 hordozza önmagában a legtöbb értéket az összes lap közül. Tempóban kijátszva a hetedik körben akár meg is nyerheti a meccset, de valójában nincs olyan élethelyzet, ahol ne lenne komoly segítség ez a kedves Marvel referencia. Neki köszönhetően a Big Game Huntert ma már csak Anti-Doomként emlegetik és nincs az a hős, aki ne látná szívesen soraiban. A megannyi meme születéséért felelős legenda nagy űrt fog hagyni maga után.

 

Zombie Chow

zombie_chow_683.png

Az 1 manáért szerzett 2-3-as test az idők során sok különböző konstrukcióban talált helyet magának. Az igazán gyors dekkek, amik nem nézték jó szívvel az 5 visszaadott életerőt, hamar kirotálták soraikból, később azonban az agyzabáló stabil pontja lett lassabb paklinak. Számos Reno Jackson köré épített sereg egyetlen tempóban játszható kártyája, néhány agyafúrt Priest pedig a saját javára fordítja a halálhörgését.

 

Haunted Creeper

haunted_creeper_7756.png

A Naxxramas egyik legmeghatározóbb harcosa ez a pók, akit az idők során számos hős idomította a saját igényeihez. Az elpusztulása után felbukkanó picinyek tökéletes szinergiát biztosítanak sok más minionnal, vagy varázslattal. A Knife Juggler örömmel hajít újabb késeket a deathrattle bekapcsolása után, a Power Overwhelminget a Warlock szívfájdalom nélkül teszi rá, a Facehunterek pedig rengeteget nyernek azzal, hogy a legtöbb esetben nem tesz meg minden az ellenfél, hogy teljesen eltakarítsa a 8 lábúakat. Itt jegyezzük meg, hogy a Nerubian Egg is emeli a kalapját, ami sok hasonló esetben került bevetésre az elmúlt időszakban.

 

Mad Scientist

mad_scientist_7748.png

Az őrült tudós teljesen más dimenzióba helyezte a secretek kezelését, hiszen bemutatása óta megspórolhatjuk azok kifizetését, ami hatalmas előnyt jelenthet a játék korai szakaszában. Bár a Paladin féle 1 manás titkoknál kevésbé éri meg, a vonatkozó Hunter és Mage dekkek szinte mindig visznek magukkal ezekből az elvetemült, zombi-Einsteinekből. Kíváncsian várjuk, hogy nélkülözése mellett hogyan alakul majd a secretek népszerűsége.

 

Death Lord

deathlord_7753.png

Az egyik legfurább mechanikával jelentkezett annak idején a Deathlord. Teljesen elszállt statjait - amivel nagyon sok paklit a mai napig meg tud akasztani a játék korai szakaszában - egy potenciálisan katasztrofális ellensúlyozással igyekeztek enyhíteni, az idők során azonban többen megtanulták megfelelően kezelni ezt a különös tauntot. A statok egekbe tornászásával számos Priest döntött úgy, hogy belefér az ellenfél paklijából kiugró minion, a mill típusú dekkek pedig szándékosan szorgalmazták a paklik csonkítását.

 

Sludge Belcher

sludge_belcher_7749.png

Sokak szerint a játék legerősebb tauntja és a legjobb 5 manás harcos, ami felfedezhető varázs albumainkban. Az elhalálozás után hátrahagyott maradék taunt képessége teszi igazán szerethetővé, hiszen két ütéstől is védi társait. Talán az egyik, ha nem a legszebb silence célpont a játékban.

 

Loatheb

loatheb_7746.png

Bár sokáig a halottakat feltámasztó Kel’Thuzad, a halálhörgéseket duplázó Rivendare és a Thaddiust előidéző ikrek is megtalálhatóak voltak a metában, manapság már szinte csak Loatheb az, aki tartja magát a Naxx féle legendák közül, ő viszont nagyon! Az ellenfél varázslóerejének elfolytása kulcs lehet a túléléshez, a nyertes pozíció kialakításához, így a legkülönbözőbb paklik használják őt előszeretettel.

changements-mode-standard.jpg
Ezzel véget ér a szerintünk meta-releváns, neutrál búcsúzó lapok listája. Ti szeretitek, használjátok ezeket a kártyákat? Van ami hiányozni fog? Van, aminek örültök, hogy eltűnik a színről? Esetleg van más említésre méltó lap? Nem sértődünk meg, ha kommentre adjátok a fejeteket.


A Folytatásban az említésre méltó class-specifikus kártyákat tekintjük át.

 

--->