Game of Thrones fájdalomcsillapító - ingyenes a TTG kalandjáték első epizódja


A Game of Thrones ritka drognak számít. Kábeltévén szállított dózisa évi 10 hétben merül ki, az eredeti regény formátum rajongói pedig már sem mémekkel, sem viccesnek szánt videókkal nem tudják kifejezni, mennyire nehezen viselik, hogy átlag 4-5 év telik el a mi valóságunkban két kötet megjelenése között. Ilyen környezetben a TellTaleGames mesélése Westeros világában komoly kincsnek bizonyul. Zavarba ejtően eredeti néven, Game of Thrones címmel lassan le is pörög az első évada a dialógus alapú kalandjátéknak. Az utolsó fejezet, az Ice Dragon november 17-én kerül a digitális polcokra, kedvcsinálás végett pedig a fejlesztők ingyenessé tették az első epizódot.

A játékot eddigi 5 fejezetét keresztül nyomon követő olvasóink akár át is térhetnek sorozat recap-jeinkre, vagy Hearthstone búvárkodásainkra, a továbbiakban ugyanis azokhoz szólunk, akik naiv lelkesedéssel, friss hírként veszik, hogy van élet az HBO-n és a könyves boltokon túl, ami Martin világát illeti. A TTG csapata minőségi kiegészítő történetet készített az elmúlt hónapokban, ami szorosan illeszkedik a TV képernyőn látottakhoz. A fonalat a Starkoknak hűségesküt tett Forrester családdal vesszük fel, a sorozat 3. évadjának csúcspontja idején, a Red Wedding közben, és valahol az 5. évad környékén zárjuk a novemberi fináléval. A story klasszikus fan-fictionnek tűnik; saját, a fejlesztők által teremtett karakterek dominálják a terepet, miközben tekintélyes, eredeti sorozatszereplők színesítik a gárdát, erősítve bennünk az érzést, hogy valóban a GoT világába csöppentünk.

Első pillantásra a Forresterek igazi Stark utánzatnak tűnnek. Első kalandjaink során, Garreten, a fegyverhordozón keresztül ismerkedhetünk meg a fontosabb szereplőkkel. Gregor Forrester igazságos és becsületes északi úr (Eddard), első szülött fia, Rodrik, népszerű utód, aki minden bizonnyal teljesíti majd a hozzá fűzött reményeket (Robb) és rendelkezik több testvérrel is. Itt van Asher, aki természete miatt kilóg a sorból (John) és jelenleg száműzetésben él Essoson; úrias, előkelő idősebb húga, Mira King’s Landingben működik Margaery Tyrell udvarhölgyeként (Sansa), valamint az ikrek, a kalandvágyó Ethan-Bran és az izgága, lendületes Talia-Arya. Hogy a sor teljes legyen, kapunk egy legkisebb gyerkőcöt is, Ryont, aki pont annyira tűnik eleinte jelentéktelennek, mint Rickon.


A Stark féle sorminta azonban a szomorú sorson és néhány alapvető jellemvonáson túl a játék előrehaladtával kopni kezd. A szereplők koppintás gyanús, egydimenziós digitális bábokból igazán szerethető, kötődést provokáló lényekké válnak, akiknek első sorban döntéseikért, időnként pedig vívásaikért felel a játékos.

Aki eddig elkerülte a TellTale féle játékélményt, az először is fontos, hogy megértse: ez nem a szokásos akciójáték, amiben kontrollereket püfölve ordítozunk a képernyővel. A reflexeink másodlagosak, a lényeg a döntéssorozatok fárasztó kognitív folyamataiban rejlik. A karakterek nincsenek készre gyártva, a végső reszelések, csiszolások azon múlnak, hogy egy adott diskurzusban milyen szavakat adunk a szájukba.

A család részleges szétszórtsága remek ürügy arra, hogy a sorozatból ismert helyszíneket sorra vegyük kalandjaink során, és egy adott epizódot különböző tájakon, más-más szemszögből éljünk meg. Myra, aki a Tyrelleknél tolja a középkori, úri gyakornoki flasht, a fővárosra jellemző intrika viharba keveredik. Az ő harcai nem balták és íjak köré összpontosulnak, ahol vadak, élőhalottak vagy Frey katonák törnek az életére. Az izzasztó jeleneteiért Cerseivel folytatott beszélgetések, Tyrionnal megélt nevetgélések és Margaery féle megfelelési kényszerek okozzák. (Ne felejtsük, északi lánynak lenni ekkortájt nem túl népszerű dolog a királyi udvarban)


Az intrika mellett persze a klasszikus feudális péniszmutogatásra is sor kerül. A Forresterek otthonában, az északi Ironrath-ban hol egyik, hol másik utódjelölttel kell szembenéznünk azzal a kínos helyzettel, hogy a Starkoknak beáldozott. Hogy-hogy nem, térségi riválisaink, a Whitehallok Bolton zászlóhordozók és nagyon élik vazallusaik felemelkedéseit. Ha az ő térnyerésük nem lenne elég, időnként maga Ramsey Bolton is tiszteletét teszi nálunk. A sorozatból átemelt karakterek mind eredeti hangjaikon szólalnak meg, így mindenki pont annyira idegesítő, félelmetes, vagy szerethető, mint mikor áprilisban bámuljuk őket az egész éves töprengés után. Igaz ez Jon Snowra és Danererysre Targaryenre is, akik később bukkannak fel.

A döntéseink persze nem a titánok harcát érintik: nem tudunk annyira hősiesek vagy agyafúrtak lenni, hogy Robb túlélje a Vörös Nászt, vagy hogy Tyrion elkerülje a börtönt Joffrey mérgezését követően. Minden más azonban a mi döntéseink mentén alakul ki. Hűséges barátaink, ellenségeink sorsa többnyire azon múlik, hogy milyen kedvben tartjuk az irányításunk alatt lévő karaktert. Térdet hajtunk Cersei előtt, miközben épp az északiakat gyalázza minden szavával? A fegyver és élelemlopáson kapott tolvajnak megbocsátunk, a falra küldjük, vagy lecsapjuk az ujjait a saját népünk előtt? A földön fekvő, könyörgő ellenfelet életben hagyjuk, vagy azon nyomban lándzsát szúrunk a szívébe? A legszebb az egészben, hogy a régi kalandjátékoktól eltérően itt nem vár ránk a képzeletbeli világ örökké, míg meghozzuk a döntésünket. Ha nem választjuk ki időben a nekünk szimpatikus dialógus opciót, karakterünk némán megy tovább az adott jelenetben.


Azzal, hogy az Iron from Ice ingyenessé vált, most mindenkinek megadatik a kalózmentes lehetőség, hogy belekóstoljon ebbe az elvonási tüneteket kezelendő Game of Thrones mesébe. 


--->

---

A Telltale Games Game of Thrones első évadjának záró epizódja, az Ice Dragon november 17-én lesz elérhető PC-n, Playstation-ön X-Boxon, az Android és AppStore-ban. Az HBO sorozat 6. évada 2016 Április 8-án lezdődik. A Winds of Winter, George R.R. Martin hetedik kötete a Son of Ice and Fire ciklusban  pedig továbbra sem rendelkezik megjelenési dátummal.