Fanboy Híradó: Girls 5x01 - Wedding Day

girls_501_04_960.jpg

Hannah Horvath és barátnői visszatértek az HBO-ra és minden eddiginél jobban maguk mögött hagyták a valóságot. Szerencsére ez a szórakoztató faktornak kifejezetten jót tett, ugyanis az ötödik évad első epizódjában a sorozat legjobb napjait megidéző mennyiségű poént sikerült beszuszakolni.

Fikciós karakterek esküvőit összehozni mindig nehéz feladat, pláne egy kisebb lélegzetvételű sorozat esetében. Általában jó alkalmat jelentenek, arra hogy az összes fontosabb karaktert egy légtérbe tereljük és figyeljük, hogyan működik a kémiájuk és a helyzetből, milyen komikumok hozhatóak ki. A Lena Dunham által jegyzett és rendezett epizód pedig egész ügyes munkát végez, bár közben nyilvánvaló, hogy nem a valóságban járunk. Ha ettől képesek vagyunk eltekinteni, akkor remek közel fél órás szórakozást nyújt a “Wedding Day”.

Hannah mondja ki az egyik kulcsmondatot az esküvőkkel kapcsolatban, mégpedig, hogy önzőek. Ez a kedvenc szavam a sorozattal kapcsolatban és ismét nem lehet tőle túlságosan messzire távolodni, ugyanis Marnie nagy napja kapcsán a komikumok jelentős része abból adódik, hogy a karakterek nem igazán látnak túl a saját fenekükön. Közben Marnie azt gondolja, hogy felhatalmazást kapott arra, hogy mindenki csak rá legyen tekintettel, csak elfelejti, hogy a barátnőit nem ilyen fából faragták.

girls_501_05_960.jpg

Rögtön az első jelenetben látjuk, hogy idilli környezetben zajlik majd az esküvő, biztos tetemesre rúghatnak a költségek, de ezt elengedjük, mert kár a valósággal foglalkozni az epizóddal kapcsolatban. Sokkal fontosabb inkább, hogy mindenkinek csak a saját kis világa a fontos, meg sem hallja, hogy mit mondanak a többiek. Marnie fél, hogy az eső elront majd mindent, Shosh egy percig sem aggódik emiatt, inkább elújságolja, hogy Japánban eddig fel nem fedezett tehetségre bukkant: isteni módon ruhát gőzölni. Aztán betoppan a szokásosnál is slamposabban kinéző Hannah, aki először felajánlja teljes szolgálatát a menyasszonynak, de aztán 30 másodpercen belül kiderül, hogy ezt az ígéretét képtelen lesz majd betartani. Marnie nagy napja azt is jelenti, hogy mindannyian az ő álmában rekedtek és nincsenek olyan helyzetben, hogy az év többi napján számukra olyan fontos saját kis bajaikat most bárki is meghallja.

Mindenkire jellemző a passzív-agresszív viselkedés, de igazán Marnie, illetve az édesanyja tolják túl, ami nagyban felelőssé tehető, amiért olyan feszült a hangulat az előkészületek során. Az epizód csak minimálisan, Desi szempontjából foglalkozik a kérdéssel, pedig ez az esküvő egyáltalán nem tűnik jó ötletnek. Valószínűleg Marnie szemében a tény, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie, mintha egy videóklipben lenne, elnyomja a tudatot, hogy Desi milyen egy szörnyű alak is valójában. Úgyhogy a konfliktusok is erre épülnek, meg a tudatra, hogy ez az esküvője napja, egyszeri és soha többé meg nem ismételhető pillanat. Normál esetben az ember tényleg nem akarna többször házasodni, de jelen körülmények között nehéz annak szurkolni, hogy tényleg ez legyen az egyetlen esküvő Marnie életében.

Ray ugyanis a legviccesebb szereplő még mindig a sorozatban és érthetetlen módon még mindig élete szerelmeként hivatkozik a lányra, úgyhogy lehet bízni benne, hogy a sorozatot lezáró hatodik évad során valamikor még egymásra találnak. De addig is itt van nekünk, hogy kioktasson mindenkit empátiából, amiből akkora hiány van. Desi teljesen érthető módon bekattan, megtudjuk, hogy ez már a 8. alkalom, hogy egy nővel jegyben jár, úgy tűnik, minden kapcsolatában eljött a pont, amikor nem látott más választást, csak az eljegyzést. Esküvőig mondjuk még senkivel sem jutott, de ennek önmagában még nem kellene önbizalmat keltenie Marnie-ban. Mindenesetre az utolsó pillanatokban elérkezik az összeomlás és természetesen, a reménytelen szerelmes Ray lesz az, aki bár nem a saját szándékai szerint, de végül csak ráébreszti Desit arra, hogy a helyes döntés, ha most az egyszer némi golyó növesztés mellett végigcsinálja, amit elkezdett.

girls_501_09_960.jpg

Igazán vicces attól lesz, hogy önzőségben ő sem különbözik a többi szereplőtől, de van benne némi felnőttes kiábrándultság és maró gúny, ami a többiekből hiányzik. Különösen Franből, aki továbbra is boldog kapcsolatban él Hannah-val és ettől függetlenül senki nem tudja ki ő és pontosan miért hívták meg ide. Itt szépen meg lehet állapítani, de Marnie amúgyis kimondja, hogy a barátságuk Hannah-val már évek óta tetszhalott állapotban van, ezért is fordulhat elő, hogy egyáltalán nem ismerik például a másik párját. De Fran egyébként is szinte ilyen comic reliefként funkcionál a részben, a kicsit bamba, de messzemenőkig jóindulatú srác, akit egyébként senki sem tud hová tenni. Különösen a fiúk közül lóg ki, ahol egyébként az extravagáns viselkedés dívlik, ami Desire és Elijahra vagy Adamre például jellemző.

Apropó Adam, az ő karakterét az előző fináléban tökéletesen el lehetett volna engedni, még volt egy nagyon emlékezets jelentük is Hannahval a kisbaba felett, ami remek kiszállási pontot jelentett volna. A készítők azonban nem akarnak idejekorán búcsúzni a szépen lassan óriási sztárrá váló Adam Drivertől, úgyhogy természetesen össze kell hozni a kollektíva egy tagjával annak érdekében, hogy legyenek bonyodalmak és indokolt legyen a jelenléte. Már az előző évadban is közeledtek egymáshoz Jessával, de akkor úgy tűnt ez a barátság dolog tényleg igaz lehet kettőjük között és nem lesz ebből semmi komolyabb. Nos ez csak egy önhazugság volt, mikor nem látja őket senki tényleg egymásnak esnek és feltételezem az évad egyik meghatározó problémája lesz, hogy Hannah hogyan illeszti be a saját életébe, hogy egy barátnője, akivel annyira amúgy soha nem is voltak igazán jóban, összejött az egyik korábbi pasijával.

girls_501_03_960.jpg

Jessa amúgy jó karakter, akit elég szabadon kezeltek az írók és az eddigi történeteket egymás mellé rakva nem biztos, hogy logikusan építették a személyiségét. Ennek ellenére, ahogy az előző évad végén is, úgy megint ő lesz az, aki összekapja magát és hirtelen belőle lesz mindenki anyukája. Mikor a sminkek, a ruhák és a teljes kollektíva kiábrándító állapotban fest röviddel a szertartás előtt, akkor egyedül ő hoz rendbe mindent és végül csak nem ússzuk meg a klasszikus nyálas zenére játszódó montázst a készülődés utolsó pillanatairól. Az jó, hogy Jessa karakterét igyekeznek a készítők rehabilitálni, csak nem kellene ennyire drasztikusan az eddigi legönzőbb és legszertelenebb szereplőből azt csinálni, aki ha kell leszegi a fejét és mindenki gondját a vállára veszi. Persze korábban is láttuk már tőle, hogy megvan benne ez az empátia, ami a többiekből hiányzik, csak a készítők nagyon erre az egy dologra hegyezik ki a karaterét. Az epizódban is alig láttuk, csak mikor Adammel volt, vagy mikor megmentőként érkezett. A viszony is valószínűleg azt jelzi előre, hogy többet látjuk majd az évadban, de remélhetőleg a probléma forrása és a rossz barátnő mellett újabb dimenziókat is kap a karaktere.

Egyéb felfedezések:

  • Én nem a nevetések miatt nézem a sorozatot, de a kvótát sikerült bőven túlteljesíteni a kezdő epizódban. Reméljük ez az irány lesz meghatározó a jövőben is.
  • Shosh-nak remekül áll az új szőke frizura, kíváncsi vagyok őt az esküvő után, hogyan tartják a történetben, vagy látunk-e bármit is a Japán életéből.
  • A valóságot annyira el kell engedni az epizód kapcsán, hogy például felesleges azon gondolkodni, hogy a nagy eső után, miért nem volt elképesztő sár a mezőn, ahol a szertartásra sor került. Vagy például Raynek honnan volt kéznél egy másik, minden tekintetben kifogástalan öltönye, miután belemászott Desi után a mocsárba. Az nyilván nem lehet opció, hogy simán megszáradt.
  • "It's like a Rom-com that even I wouldn't want to watch." Hannah összefoglalása az epizód első feléről. Szerencsére nem értünk egyet!
  • Adam és Fran ránézésre hasonlítanak egymásra. Ha Adamből minden őrületet eltávolítunk, akkor kapjuk meg a cuki, de valamiért így is fura/ártalmatlan Frant. Ez remekül látszott az első beszélgetésükön is, amire Ray csak annyit mondott: "This conversation sounds like a fucking E.E. Cummings poem."
  • Dolgok, amikben Shosh megváltozott Japánban: Munka, spiritualitás, fürdés és a tollhasználat. Tényleg olyan, mint egy rajzfilm figura. Bár ez Jessáról is elmondható, aki fürdés után egy mezőn szárítja meg magát.