Fanboy Híradó: Girls 5x04 - Old Loves

girls_504_09_960.jpg

A fura ezen a héten abszolút bókként értendő a sorozatra. Shoshanna kivételével mindenki életében fontos és meghatározó dolgok történnek. A Girls pedig nem fél közben, kínos, öntelt vagy hisztérikus lenni.

A Girls félórás játékideje nem igazán ad lehetőséget arra, hogy a készítők olyan, szerteágazó epizódokat készítsenek, amiben több szál fut párhuzamosan, amiket inkább csak tematikai kapocs fog össze. Az évad eddigi részeire pedig jellemző is volt, hogy nem akartak túl nagyot markolni. Az elsőt a "mindenki egy helyen van egy esemény miatt", határozta meg, a másik kettőben pedig mindig kimaradtak valakik, ami jót is tett. Ezzel szemben a negyedik epizód, Shosh kivételével mindenkivel foglalkozik és mindenkiről el is akar mondani valami jelentőset. Ez sajnos az időbeli korlátok miatt nem eredményez egy hibátlan epizódot, de az egyes vicces és/vagy életszagú vagy épp ellenkezőleg teljesen elszállt pillanatok mégis jó szájízt hagynak a nézőben az epizód végeztével.

Pusztán a szándékot is mindenképpen üdvözölni kell, hogy a készítők megpróbálkoznak egy ilyen epizód elkészítésével is. Sajnálatos módon Fran és Hannah előző részbeli konfliktusáról nem derül ki, hogy pontosan hogy oldódott meg, de feltételezem Fran végezetül nem csinált túl nagy ügyet abból, hogy meztelen Hannah lett a háttere az exbarátnői csöcsös képei pedig eltűntek. Viszont a mostani epizódban is hasonló dolgon vesznek össze, illetve a helyzet megoldására történő próbálkozásuk is ismerősen hat, ezért feltételezem a készítők pontosan tudják, milyen irányba viszik a két karakter sorsát. Ügyesen prezentálják a problémát is, ami rávilágít arra, hogy milyen alapvető különbségekkel kell szembenézniük, illetve elfogadniuk, ha párkapcsolatban szeretnének maradni. Ez lenne amúgy a tematikus kapocs a történetszálak között. Hannah és Fran, illetve Marnie és Desi a kapcsolattal járó kellemetlenségekkel és konfliktusokkal kell megküzdeniük, Adam és Jessa, illetve Eljah és Dell pedig azzal, hogy a fantázia és a valóság néha találkozik, máskor pedig messze esik egymástól.

Abban az egyben ért egyet mindenki, hogy a szerelem végül csak megéri ezt a sok szenvedést, amit magával hoz.

Hannah talán kicsit túlbecsülte a tanítványai értelmi kapacitását, mindenesetre azt adta nekik feladatul, hogy írjanak verset, majd esszében írjanak a vers irodalmi előzményeiről. Ebben benne van Hannah minden előnye és hátránya mint tanár, hiszen egyrészt jó, hogy ennyire ösztönzi őket a kreativitásra, de közben meg nem javítja az alapvető nyelvtani hibákat. Az angol szabados természete miatt ez lehet, hogy nem is baj, szerencsére ez egy olyan helyzet, ahol könnyen lehet egyetérteni Hannah-val, hogy ez a feladat a kreativitásról és nem a nyelvtani szabályok betartásáról szólt. Közben viszont érthető Fran hozzáállása, aki saját elgondolása szerint, csak a gyerekek érdekét tartja szem előtt. Mégis, van benne valami különösen sértő, hogy kérdezés nélkül leül a dolgozatok elé és belekezd a javításukba. Könnyen láthatóak a hasonlóságok a múltheti konfliktussal kapcsolatban, ahol nem az érvekkel volt a baj, hanem a viselkedéssel. Most megint erről van szó és egyre ügyesebben sikerül bemutatni, hogy Fran bármennyire is tűnik normális kedves srácnak, valójában legalább olyan fura, mint Adam.

girls_504_05_960.jpg

Az epizód végére érve nem zárul le a konfliktus, csak annyit látunk, hogy Hannah ignorálja a pasiját, illetve belezsarolja Jessát egy közös programba. Itt érdekesen találkozik a kettőjük szála, hiszen Jessa részéről a legfontosabb, hogy képtelen szembenézni a saját érzéseivel, ezért nem meglepő, hogy Hannah-val sem tudja nyíltan megbeszélni a helyzetet. Elég egyértelműnek tűnik a dolog, úgyhogy azt, hogy egy punci Adam majd Hannah is Jessa arcába mondja, ha nem lenne esetleg világos, hogy mi történik. Persze lehet, hogy Jessa is pontosan tudja mi történik vele, mégsem tud ellene mit tenni. Drámákban gyakran előfordulnak az ilyen helyzetek, ettől függetlenül a történetre lehetett volna több időt szánni, mert Jessa korábban gyakran eltűnt, most viszont maga a helyzet, amibe került az is érdekes, plusz a kémiájuk is nagyszerű Adam Driverrel.

Talán ez is lehet az oka, amiért a várva várt együttlét végül kínosan alakult. A Girls egyre inkább két fronton játszódik. Amellett, hogy igyekszik "földhözragadt" lenni, közben mégis érezhetően "metaforisztikus térben" játszódik, ahol minden a történetnek van alárendelve egyébként a valóság, ha ezt akadályozná, akkor nem lesz olyan fontos. Erre példa, mikor Hannah-t felelősségre vonja Mail az eltépett dolgozata miatt. Feltételezem a legtöbb iskolában az órák ugyanakkor kezdődnek és érnek véget, vagyis a szünetben nem tudtak volna találkozni egy épp órát tartó Frannel. A száluk a részben viszont arról szól, hogy túlreagálják a helyzetet és folyamatosan kifogásolható döntéseket hoznak. Úgyhogy arra van szükség, hogy Hannah még az óráról is kihívja Frant, csak azért, mert ezt a helyzetet meg kell oldani, és minden felelősséget le kell löknie magáról a történtek miatt. Mélyen persze ez is, mint a legtöbb minden a sorozatban, visszavezethető az önzőségre. A problémára csak egyetlen nézőpontból tudnak tekinteni mindketten, Mail helyzetébe pedig még csak véletlenül sem gondolnak bele, ami a Gilrstől megszokott kínos és vicces határán egyensúlyozó jelenetet eredményez.

Visszatérve Jessa és Adam kapcsolatára, valószínűleg több rétege is van annak, hogy az első este nem alakult olyan egetrengetően, mint amennyire várták. A sorozatot tekintve jó volt látni, hogy visszatérnek a korábbi évadok hangvételéhez egy jelenetben. Másrészt pedig két ember összeillősége, ami meghatározta az epizódot, nagyon sok különböző pilléren nyugszik, a szex pedig ezek közül csak egy. Kérdés, hogy mennyit dolgoznak rajta vagy a történet szempontjából ez mennyire lesz később fontos. A premierben már a csók is nagy dolog volt, de most hogy Jessa igyekezett a lehető legegyszerűbb módon megszakítani a barátságot Hannah-val, hogy nyugodtabban feküdhessen le az exével, valószínűleg még nagyobb botrányra számíthatunk, ha egyszer kiderül az igazság.

girls_504_06_960.jpg

Az a korábban említett beszélgetés egyébként mutat némi hasonlóságot Hannah és Fran problémáival. Ugyanis mikor Jessa kifejti, hogy mikor Hannah-nak problémája van, akkor mindenkinek mindent kötelező eldobnia az ő támogatása miatt, akkor egyrészt igaza van, de az ember csak akkor közli ilyen stílusban a problémáit, ha már nem kényelmes neki a barátság. Vagyis itt sem az volt a lényeg, hogy nincsen igaza, hanem hogy rossz helyzetben fejezi ki azt, ami zavarja, ami így egy teljesen másik bajra világít rá. Hannah-nak persze fogalma sincs, hogy miről lehet szó. A jelenet másik érdekessége még, hogy Jessa megjegyzi, hogy talán azért nem ír már Hannah, mert minden idejét fura weboldalakon tölti, ami szépen lassan kiöli belőle a kreativitást. Megint, lehet, hogy Jessa valami olyasmire hívja fel a barátnője figyelmét, aminek egy barátságban pontosan bele kellene férnie, hiszen ilyenkor az ember nem csak támogatást és megerősítést vár, de negatív visszajelzést is. Normál esetben ezeket azért mondják az emberek, mert segíteni szeretnének a barátjukon. Mert törődnek vele.

A Girlsben azonban elsősorban mindenki magával törődik, ezért viharzik ki az édességes boltból Hannah. Persze az önzőség mutatót nem ők, hanem Marnei és Desi pörgették ki korábban, most viszont egy nagyon jelentős változás történt ebben a tekintetben. Az összes lány közül pontosan Marnie az, aki egy beszélgetés alapján képes realizálni a saját negatív berögződéseit és visszamenni Desihez bocsánatot kérni. A lehető legmetaforisztikusabb történet a részben ugyanis Marnie-ék lakásfelújítása, ami azzal jár, hogy egy falat húznak a hálószobába, annak érdekében, hogy ne kelljen mindig eljárni otthonról, ha szüksége van egy helységre, ahol dolgozhat. A fal maga egy metafora, ezt még Marnie is elmondja (“I build this wall”), ami nagyjából annak a felismerése, hogy röviddel a házasság után, máris elkezdték kizárni a másikat az életükből. A szavakon is tetten érhető ez, mikor először veszekednek egyszer sem hangzik el egy többes szám első személyű névmás, csak az én vagy a te jöhet szóba. Mikor azt mondják, hogy valamit a másiknak építenek, akkor az valójában róluk szól. Az eddig sokszor elviselhetetlen pároson keresztül a sorozat jól ábrázol egy gyakori problémát a párkapcsolatokban, ami sokak számára átélhető. Mindezt persze némileg túlzásokba esve teszi, de pontosan az ilyen pillanatok miatt nézzük a sorozatot és az ilyenek járulnak hozzá ahhoz, hogy az egyébként nem teljesen koherens epizódot is élvezni lehessen.

Elég komoly irónia van benne, hogy pont Marnie az, aki kimondja, hogy a kapcsolatokon dolgozni kell, ha az emberek együtt akarnak maradni hosszú éveken keresztül. Azonban Hannah kétségei teljesen érthetőek, mi van akkor, ha a kapcsolatoknak van egy bizonyos szavatossági idejük? Remélhetőleg ezt a témát nem fogja túl könnyen elengedni a sorozat, mert úgy tűnik, hogy valami nagyon értékesre talált rá, amit a különböző szereplőkkel változatosan tud bemutatni. Ugyanis bár a szereplők ritkán képesek arra, hogy valaki más érzéseibe is belegondoljanak, a készítők ritkán követik el ezt a hibát. A lényeg pedig, hogy senki nem akar úgy járni, mint Cher.

Egyéb felfedezések:

  • Elijah szála egyelőre kicsit külön van a többiektől, a szerelmi szála ha jól sejtem, a híresség tematikáját fogja elsősorban boncolgatni és a párkapcsolat csak ezután lesz majd fontos. Mindenesetre nála láttunk megint egy álomszerű randit, ezúttal a Times Square-en, ahol szintén meghatározó volt, hogy a pasija híres ő meg nem. Aztán pedig az ő első szexük is kínos lett, ami félek, azt jelzi, hogy nem lesz hosszú életű a kapcsolat. 
  • Az epizód leggyönyörűbb beállításai Rayhez kapcsolódtak, akinek egzisztenciális krízisét remekül szemléltette a sorozat. Először mutatták a helvetica előtt kígyózó sort, amit természetesen a kirakatüvegen keresztül látunk, ezzel is megerősítve, hogy Ray kívül került a saját álmán. Ezután Ray kerül a fókuszba, akinek az arcát közelről látjuk, majd ugrik a kép az üres kávézóra, ahol egyetlen ember ül, de ő sem fogyaszt nagyjából semmit.
  • Az egyik kedvenc dolgom a részben, hogy Jessa megpróbál nem önzőn viselkedni és ellenállni Adamnek, de aztán a rész végére elbukik. Reméljük a józansággal nem lesz ugyanaz és az egymás elpusztítása Adammel nem oda fut majd kit, hogy a legrosszabbat hozzák, majd ki a másikból.
  • That’s how I got pregnant, so be careful.” - Legyen még többször fura a sorozat!
  • Marnie csillogós nadrágja azt hiszem beleesik a megbocsáthatatlan kategóriába.
  • Ez lehet ilyen runing gag az epizódokon, de megint volt egy kiszólás a szoptatásra, a névtelen női alkoholisták gyűlésén, ahova Adam berontott.
  • Itt van az Old Loves tumblr, amiről a lányok beszéltek, itt pedig Cher és Val Kilmer.