The Americans 4x13 - Persona Non Grata

bn-oj803_meetin_j_20160608102115.jpg

Véget ért a kritikusok kedvenc sorozatának negyedik évada. 

A The Americans sportot űz abból, hogy szembe menjen a nézői elvárásokkal, ezért nem meglepő, hogy a finálé brutalitása sem abból adódik elsősorban, hogy régen megkedvelt karakterek hullanak el. Az epizód egyetlen fontos szereplő aki meghal, az William, de ebből is csak a haldoklást látjuk, nem véletlenül, hiszen bizonyos értelemben erről (is) szól a sorozat.

William az előző epizódban konkrétan elmondta hogyan fog meghalni, ami csak még szomorúbbá tesz mindent, ami az első 10 percben történik. A sorozat az utóbbi évadokban egyre kevesebbet épített az ilyen feszült, konkrét kémes üldözésekre, így mikor újra ez kerül a középpontba, akkor még erősebb hatást fejt ki. Így volt ez a Martha utáni hajszában is, ahol azt gondoltuk, hogy Philip vagy Elizabeth nagyon közel lehet a lebukáshoz, hiszen Stan és csapata elég jó információkkal rendelkezett Martha hollétét illetően, mégis mivel fináléről van szó, ezért nekem inkább a első évad ugrott be, hiszen ott voltak egy hajszálnyira Jenningsék attól, hogy Stan elkapja őket. Most erről nincs szó, vagyis hát Philip hiába van nagyon közel az eseményekhez, mégis fogalma sincs, hogy mi történik Williammel. Ez kicsit furcsa, mert nyilván jól tudjuk, hogy korábban is milyen fontos volt kicselezni a megfigyelő alakulatokat, meg Hans is mindig ott volt, hogy biztosítsa a terepet, most viszont a nagy KGB-s segítség ellenére sincs fogalmuk róla, hogy pár sarokkal odébb épp teljes készültségben van az FBI.

Furcsa megoldás, pláne, hogy a padon ülő Philipnek azért a helikopter hangjára is fel kellett volna kapnia a fejét, hogy ez véletlen egybeesésnek egy kicsit durva. Mindenesetre Williamtől búcsúzunk és természetesen minden a halálával kapcsolatban tökéletesen működik metaforaként, olyannyira, hogy a metafora versenyt a héten al-számokra lehetne bontani, olyan erős pillanatok vannak az epizódban. Tudjuk, hogy Williamet a magány teljesen felemésztette, úgyhogy halálában is végtelenül egyedül marad egy hermetikusan lezárt szobában, hogy pont olyan szomorú és tragikus legyen, mint minden más, ami vele történt.

vlcsnap-2016-06-22-11h55m37s227.jpg

Emellett azt is megerősíti, hogy a The Americansre is érvényes a Hatodik érzék spoilere. A főszereplők végig halottak, csak nem tudnak róla. Ettől lesz igazán ironikus, hogy William azt mondja furcsa érzés halott embernek lenni, miközben végig az volt, ráadásul nem csak a munkája miatt. Az egy dolog, hogy ilyen beépített ügynökként csak akkor lehet túlélni, ha azelőtt lelép, hogy igazán forróvá válna a talaj, de azt hiszem csak keveseknek adatik meg, ami Marthának, hogy még az utolsó pillanatban kihasználják a lehetőséget a dobbantásra. Ennek a finálénak csak úgy van értelme, ha ez az utolsó pillanat, amikor Jenningsék gond nélkül leléphetnének, de mivel tudjuk, hogy még két évad van hátra és a drámát maximálisan ki kell használni, ezért nem fognak.

Visszatérve Williamre, a magány pontosan úgy emésztette fel őt belülről, mint a Lassa-vírus, csak lassabban. Azt is megtudjuk róla, hogy az ő esetében is próbálkozott a KGB egy kirendelt feleséggel, csak ő nem volt olyan szerencsés, mint Philip és Elizabeth. Nincs rá garancia, hogy akkor boldogabb életet élt volna. Viszont ahogy azt már korábban is megállapítottuk, a hihetetlenül veszélyes körülmények miatt a The Americans remek lehetőséget talál arra, hogy azt az kérdést boncolgassa milyen érzés embernek lenni és pontosan mik azok a dolgok, amik emberré tesznek mindent.

Nina történetén keresztül még tisztábban lehetett látni, hogy mit csinál mindenkivel a KGB, aki odaadja neki az életét. Megfosztja a szabadságától, amitől olyan lesz, mint egy láncra vert kutya. Akit láncon tartanak, az elveszíti az emberségét, mert ahhoz alapvetően hozzátartozik, hogy meghozhatja a saját döntéseit. Jenningséken rajta van ez a lánc, csak sokkal nehezebb észrevenni, ezért is szenvednek annyira és lett szüksége például Philipnek arra, hogy EST gyűléseken szemináriumokon vegyen részt. Ennek az alkalmazása a fináléban szintén páratlan húzás, Philip végre kimondja egy csomó idegen előtt is, amit mi már tudunk meg Elizabeth-nek is említett már, hogy legszívesebben maga mögött hagyná ezt az egészet úgy ahogy van.

vlcsnap-2016-06-22-11h52m55s141.jpg

William foglyul ejtése pedig lehetőséget ad egy "vigyázz mit kívánsz" pillanatra, hiszen fogalmuk sincs róla, hogy mennyit árul el róluk és Philip tényleg örülne neki, ha nem kellene holnaptól utazási ügynökként dolgoznia. Gabriel mondja, hogy lehet összepakolni és hazamenni ha szeretnének, mert lehet késő lesz, ha most nem érnek a lehetőséggel. Mondjuk az a feltételezés, hogy ha William vallott volna, akkor Stan egyből 5 FBI autóval érkezett volna haza, kicsit naív és azt hiszem az előző epizódban látott levélrobothoz hasonlóan járnának el, ha elkezdenének Jeninngsékre gyanakodni. Stan reakciója arra, hogy Paige és Matthew kavarnak viszont sokkal inkább árulkodó azzal kapcsolatban, hogy továbbra sem gyanakszik a szomszédaira.

Stan nincsen annyira jó színész, hogy akkor is így poénkodjon az esküvő gondolatával, ha felmerül benne Jenningsék bűnössége. Ez persze Philipet nem nyugtatja meg, de hogy a sorozat még két évadig kitartson, ahhoz még várni kell azzal a lelepleződéssel egy kicsit. Ez nem annyira meglepő, viszont az utolsó előtti részről azt írtam, hogy Olegnek most kellene kiszállnia és nem fog, ehhez képest teljesen félreértelmeztem a cselekedeteit az epizódban. Azért mert szólni Stannek Williamről, mert tudta, hogy ezután kiszáll. Az egész évadban pedig a munkája minden egyes nappal arról győzte meg, hogy a hideg háború nem sokáig marad ilyen, ezért jobban teszi ha az addig fennmaradó időben inkább az édesanyjával van. Ez is egy hihetetlenül emberi húzás, viszont azzal is jár, hogy teljesen átrendeződik a Rezidentúrán a csapat.

Szegény Arkady jól mondta, hogy nem kellett volna Gaad begyűjtését megszervezni, mert végül emiatt ért véget az amerikai karrierje és hirtelen, amit Olegnak mond a Szovjetúnión belüli munkáról, az rá lesz érvényes és azt hiszem nem akar majd semmiképpen sem a szovjet belügyminisztériumnak dolgozni és a sajátjai ellen kémkedni. Ezt néhány úgy értelmezték, hogy biztosan inkább öngyilkos lesz, de én nem igazán így ismertem meg Arkady-t. A sorozat szempontjából mindegy, viszont ez azt jelenti, hogy az utolsó két évadra máshova helyezik a fókuszt a készítők vagy úgy érzik itt az ideje egy kis vérfrissítésnek, amit kicsit sajnálok, mert tényleg szuper színészeket engedünk el az ötödik évadra. Tatiana visszatérő szereplő státuszban van, az remek lenne ha őt lehetne állandósítani esetleg a maradék időre.

americans4_13russia.jpg

Persze nem csak búcsúzás volt az évadban, engem kicsit meglepett a húzás, hogy Mischát pont a fináléban mutatják be egy olyan epizódon keresztül, ami eljátszik a gondolattal, hogy Philip hazatér a Szovjetúnióba, miközben a kapcsolatainak köszönhetően megmenekült fia az első házasságából épp elindulna Amerikába, hogy megkeresse őt. Mondjuk nem tudom, hogy annyi információ alapján, amivel rendelkezik, hogyan tervez a nyomára bukkanni, de nyilván egy sorozatban semmi értelme behozni egy karaktert, aki végül majd nem találkozik az apjával. Mindenesetre Mischa biztosan fontos lesz és szépen párhuzamba állítják az apjával, akiről ha bárki megtudná, hogy mit mond az EST gyűlésen, akkor majdnem úgy járna, mint a fia, aki ezek szerint elég aktívan szót emelt az ellen, hogy nem kellene a szovjeteknek Afganisztában harcolniuk. Ezen keresztül bemutatni nekünk Mischát elég fontos döntés és nyilván nem véletlenül így alakítják ki a karakterét, hogy érezzük a vér nem válik vízzé és a kételkedés, ami Philipben is megvan, az általa egyáltalán nem ismert fiában is ott lapul.

Ezzel szintén az első évadra kacsintottak vissza, hiszen ott volt fontos a létezése, de a sorozat nagyon szépen a háttérben, de mégis szem előtt tartotta ezt a szálat. Volt epizód, amikor feszülten figyelte az afganisztáni helyzetet, illetve az affér ténye előkerült a negyedik évad legdurvább veszekedésben Philip és Elizabeth között is. A készítők pont úgy kezelték az előző életből származó fiú történetét, hogy tényleg meglepő legyen, mikor meg is mutatják. A gyerekek pedig nagyon fontosak lesznek, mellékesen megszületett Tim atyáék kislánya is, Claire. Ebből kiderül, hogy Paige továbbra is profi módon menedzseli ezt a helyzetet és előre egyeztet a szüleivel a következő lépés előtt.

vlcsnap-2016-06-22-11h57m24s16.jpg

Ezzel összecseng, ahogy továbbra is Matthew-val bánik, de az mostanra még egyértelműbb, hogy Paige érzései egyáltalán nem olyan professzionálisak a fiúval kapcsolatban. Azt hiszi, hogy a dolog a kezében van, de valójában fogalma sincs róla, hogy az ilyen szintű érzelmi keveredések milyen veszélyekkel járnak, nem véletlen Philip reakciója, mikor ez nyilvánvalóvá válik a számára. Azonban a finálé elég erősen épített arra, hogy a gyerekek nem igazán tudnak mit csinálni, mint követni a szüleik által kijelölt utat, ami vagy szándékos vagy nem. Mikor Paige azt kéri az anyjától, hogy tanítson neki egy-két dolgot, hogy megtudja védeni magát, arra azt mondja, hogy oké, de fogalmunk sincs, hogy a Matthew-s dolog hogyan osztja majd meg a két szülőjét, vagy ezen pont, hogy egy párton lesznek Paige-vel szemben. A költözéstől nem igazán kell félni, maximum attól, hogy nem csak Paige és Matthew szívét fogja összetörni a maradék két évad, hanem mindenki másét is.

Egyéb felfedezések:

  • Az epizód tematikailag szinte kikezdhetetlen volt, ettől függetlenül a különböző szálak miatt kicsit azt érzem, hogy a készítőknek ezen a ponton nem igazán volt egy jó kiszállási lehetőségük, ahol abba tudják hagyni a negyedik évadot. Persze lehet később világos lesz ennek a pillanatnak a jelentősége, de összességében nem érzem ezt a cliffhangert durvábbnak, mint amik az évadban voltak. Azzal pedig, ahogy a harmadik évad ért véget pláne nincs egyensúlyban. Később persze majd ide fogunk mutogatni, hogy itt kellett volna kiszállni, de ettől még nem lesz igazán emlékezetes az epizód.
  • Zseniális, hogy pont ekkor játszott a Redskins Super Bowlt, ahol ráadásul csúnyán ki is kapott. Komolyan az időszak telis-tele van olyan történelmi eseményekkel, amik tökéletesen illenek a történetbe. Nem csak halogatásból töltenek el a készítők ennyi időt a kutatással. Ez nagyon fontos és nagyon hasznos.
  • Azon nem kell meglepődni, hogy végül Young Hee és Don házasságát teljesen feleslegesen rombolták le, mert a kódokat nem tudták felhasználni. Mondjuk legalább attól nem kell félni, hogy ez valaha kiderül, mert így ha nem használják a kódokat, valószínűleg nem fogják elővenni a biztonsági felvételeket arról mikor Philip meg Gabriel bent jártak a cégnél.
  • Ha valami még folyamatosan ott volt az évad részeiben az az ígéret földje. Ezt nagyrészt EPCOT-nak hívtuk, de azt hiszem most jutottunk el oda, hogy Smolensk vagy bármelyik szovjet város, ahol amúgy tök rossz lenne a Jenningsék élete, is az ígéret földjévé válik, ahova nem jutnak el soha. Ugyanez igaz Kenyára is.
  • Arra nagyon kíváncsi lennék azért, hogy Mischa pontosan miből látja be, hogy nem kellene Afganisztánt támogatni. Úgy értem lehet ilyen nagyon alapvető, hogy nem kellene háborúzni, meg lehet olyan is, ami tisztában van a politikai összefüggésekkel, de ez nekem nagyon meglepő lenne.
  • Vajon hogyan bánnának Williammel, ha nem haldokolna? Rögtön ez jutott eszembe, mikor mondták, hogy ilyen időben nem számít, hogy FBI-osok vagyunk, mert ilyenkor mindannyian emberek lehetünk. A halál megváltoztatja az embert, de miért is kell hozzá a halálos vírus, hogy elgondolkodjunk ezen.
  • Philip azt mondja, hogy azért gondolta, hogy jó lesz az utazási ügynöki meló, mert szeretett utazni. De szerintem egy átlagos utazási ügynök egyáltalán nem utazik többet, mint bárki más. De akkor mi alapján választja valaki ezt a munkát? Vagy bármilyen sima irodait?
  • Philip esetében attól érdekes a dilemma, hogyha nem a Szovjetunióba szöknének, akkor lecserélné a mindennapi fenyegetettséget egy másik fajta fenyegetettségre. És ahogy arra emlékeztet minket a sorozat már most is csomó helyzetben úgy kell viselkedniük, mintha folyamatosan szökésben lennének. A rejtekhelyet azonnal el kell hagyni, miután kiderül, hogy WIlliamet otthagyták. Ez egy elég természetellenes dolog, így eldobni egy házat vagy bármi mást. De ugyebár le kell mondaniuk csomó mindenről, mai normális embereknek megadatik.
  • Nagyon jó volt ez a negyedik évad, de az általános közvélekedés ellenére én továbbra is azt érzem, hogy igazán komplett élményt a harmadik nyújtott és bár lehet hogy ebben volt a legtöbb kiemelkedő epizód, de nem tudok eltekinteni attól, hogy ez tulajdonképpen két félévad egyben.
  • Köszönöm az egész évados kitüntetett figyelmet, alig várom, hogy jövőre visszatérjen a sorozat.