Better Call Saul 4x08 - Coushatta

better-call-saul-episode-408-jimmy-odenkirk-935.jpg

Mit kezdjünk veled Nacho? Ez az egyik központi kérdésünk a Better Call Saul 4. évadának 8. része után. Hogyan lehet, hogy egy ilyen jó sorozat nem tud mit kezdeni az egyik főszereplőjével? Ettől még inkább nyilvánvaló, hogy Jimmy és Kim az igazi lelke a sorozatnak.

Fega: A Better Call Saul szinte mindig az a sorozat volt, ahol az A-B-C történetszálak egymástól függetlenül futottak és gyakran még tematikai hasonlóság sem volt közöttük. Mostanra ezt természetesnek vesszük és nem is igazán kérjük számon a sorozaton ezt a fajta koherenciát, ugye Gaines? Emiatt csináljuk azt egyre többször, hogy a gyengébb és kevésbé érdekes szálakat passzolgattuk egymás között, hogy lehetőleg a másiknak kelljen írni róla.

A mostani rész megint egy olyan, ahol világosan látszik, hogy mi az, ami érdekes és mi az, amit akár át is lehet aludni. Közben viszont az jutott eszembe, hogy hiába van ez, mégis azt gondolom, hogy a sorozat olyan erős, mint valaha. Te hogy vagy ezzel a problémával? Két résszel a vége előtt, hogyan érzed, hogyan teljesít a negyedik évad, ha az előző hárommal kell összehasonlítani, illetve hogy látod a helyét az idei évad tévésorozatai között? Mennyit lendíthet ezen a maradék két rész? 

A nyolcadik epizódnak jót tett a hetedik részben látott előkészítés, viszont megint Jimmy és Kim szála az ami toronymagasan kiemelkedik a mezőnyből. Ezzel a problémával nem először és feltehetőleg nem utoljára szembesülünk, időről időre új módszereket kell kitalálnunk ahhoz, hogy sikerüljön ezen felülkerekedni. Most például előre veszem Nachót, belehajolok a golyóba, ha úgy tetszik. Nacho az előző részt kihagyta és most is csak három jelenetet kapott, de ebből az egyik a cliffhanger volt, ami feltételezésem szerint az utolsó két részre valami fontosat vetít elő.

vlcsnap-2018-12-27-14h04m49s289.png

Végre világos lesz számunkra, hogy miért kellett őt kvázi főszereplőként kezelni, annak ellenére, hogy megismerni vagy megkedvelni alig volt lehetőségünk? Ez elég király lenne, hátha a magánéletében lesz valami olyasmi, ami az újdonság erejével hat ránk. A munkáján kívüli körülményeiről eddig annyit tudtunk meg, ami az édesapjával közös jelenetekből kiderült. Egyébként csak azt figyelhettük, hogyan intézi a Salamanca-család ügyeit, közben pedig próbálja a különböző érdekek és életveszélyes helyzetek között a saját pecsenyéjét sütögetni.

Most viszont megláttuk az otthonát, ahol két crackfüggő nővel él együtt! Semmi egyéb nem derül ki a kapcsolatukról, fogalmunk sincs, hogy van-e ebben bármilyen érzelmi elköteleződés, vagy mondjuk a szexről szól-e az egész. De tekintettel az írói stáb kreativitására még azt sem zárom ki, hogy ez a kapcsolat valami teljesen másról szól. Ahhoz képest, hogy általában milyenek Nacho-jelenetei, ez a bepillantás nekem hozott valami szokatlant, amiből talán többet is ki lehetne hozni. Te hogyan voltál vele Gaines? Míg fel nem hoztam emlékeztél rá egyáltalán, hogy volt egy ilyen jelenet is az epizódban?

Nachóval sajnos tényleg nem történnek érdekes dolgok.

 

A kartell-háborújába az ő nézőpontján keresztül nem tudtunk bevonódni. Mikor volt valami személyes vetülete a dolgonak, illetve kaptunk látványos filmes jelenetet, például, mikor meg kellett alapozni az alibijét Salamancáék előtt, az kifejezetten jó volt. De amikor azt nézzük, hogy hogyan próbál minimális toxikus maszkulintiással túlélni a dealerek és drogbárók között az a valóságban közel sem volt olyan érdekes, mint amilyennek papíron tűnik. Az utóbbi időszakban mondjuk nem is volt annyit képernyőn, de feltételezem, hogy Lalo Salamancával vívott harca a dominanciáért a hátralévő részekben fontos lesz. Kíváncsi vagyok te emlékszel-e Gaines, hogy Lalo neve mikor került elő a Breaking Badben, nekem csak segítséggel ment. Ha kap egy meghatározó ellenlábast az nem baj, de kicsit unom már, hogy mindig szerencsétlen dealereken kell erőt gyakorolni annak, aki valaki akar lenni a kartellen belül. Értem, hogy ez fontos és így működik a valóságban, de más helyzetben is lehetne ezt látni, nem mindig csak az éttermi behajtásnál.

vlcsnap-2018-12-27-14h04m17s217.png

Ezzel szemben a szétcsúszva tévéző lányok új színt hoztak a sorozat mostanra elég fixen beállt világába. Lehet még egy romantikus szálra nincs szüksége a sorozatnak, vagy a készítőknek eszébe sem jutna ilyen irányba menni, de a viszonya ezzel a két lánnyal úgy is érdekes lehet, ha nincs szó szerelemről vagy szexről sem. Igazából még elférnének női karakterek a sorozatban, lehet csak erre emlékeztetett ez a jelenet. Van még tartalék Nachoban? Képes lehet megújulni? Vagy már örökre a sorozat leggyengébb pontja marad?

Mike-szálára ehhez képest egy picivel több idő jutott. Ez egyetlen meglepetést tartogatott: azt hittük, hogy Kai okoz majd valami balhét, mikor a munkások végre kiszabadulnak a börtönből, ehhez képest Werner lesz az, akinek néhány sörtől jobban megered a nyelve, mint az ajánlatos volna. Ezt a részét értékeltem a dolognak, de egyébként továbbra sem sikerült felkelteni az érdeklődésem a laboratórium építésével kapcsolatban. Te találtál ebben a szálban, bármi mást, Gaines? Szerinted hova terveznek eljutni ezzel az egésszel?

better-call-saul-episode-408-mike-banks-2-935.jpg

Na és most, hogy letudtam a kötelező köröket, végre rátérhetek Jimmy és Kim szálára, amitől annyira jó volt ez a rész. Nekem kicsit váratlanul jött a Kimben feltámadó kisördög, pláne azok után, hogy ezekben az írásokban gyakorlatilag már eltemettem a kapcsolatukat. De az epizódot jegyző Gordon Smith gondoskodott róla, hogy ne érezzem magam emiatt furán. Kiderül, hogy Jimmy is tisztában van azzal, hogy ezt elrontotta és vészesen eltávolodtak egymástól. Ezt megerősítve több jelenetet is kapunk, ami az előző epizódban kivesézett montázshoz hasonlóan képekkel üzeni a nézőknek: ez a két ember épp nem boldog.

Az epizód üzenete viszont az, hogy Jimmy akkor van igazán elemében, ha alternatív valóságot, narratívát kell a semmmiből felhúzni, ehhez minden kreativitással, eltökéltséggel és kitartással rendelkezik. Kim mintha csak ekkor tudna igazán szerelmes lenni belé, mert ő is borzasztóan élvezi, ha sikerül megvalósítani ilyen átveréseket. Eddig ilyet csak kicsiben láttunk, most viszont a Mesa Verdétől teljesen kiégett Kim felelőtlenül belemegy egy olyan akcióba, amivel a szakmai karrierjét is kockára teszi.

better-call-saul-episode-408-jimmy-odenkirk-2-935.jpg

Sőt, itt Kim volt az értelmi szerző, Jimmy ezúttal csak lelkes megvalósítóként került a képbe, ettől lesz még félelmetesebb az egész. A terv persze olyan, ami Jimmytől is jöhetett volna, ezért tudta olyan ügyesen végigcsinálni az egészet. Számomra a leghatásosabb jelenet egyértelműen az volt, mikor az ügyész hívta Jimmyéket. Végig azt vártam, hogy mikor robban ez az egész az arcukba, de ez végül elmaradt. Ennek kapcsán pedig egyből elkezdtek a lehető legsötétebb lehetőségek megjelenni a fejemben arról, hogy vajon, hogyan csap majd ez vissza Kimre.

Korábban nem merült fel bennem, hogy végül azért kerül ki a képből, mert tönkremegy a karrierje, de a mostani rész után ez egy nagyon valódi lehetőség. Te mit gondolsz erről Gaines? Hibás gondolat Kimmel kapcsolatban mindig a végről beszélni? Ha igen, akkor beszélhetünk a jelenről is, mit gondolsz Kim miért kockáztat ennyit? Tényleg az unalom miatt? És akkor most hányadán is állnak Jimmy-vel? Ez a nyakába ugrás csak a sikeresen megoldott feladat miatt kitörő eufóriának köszönhető, vagy újra közelebb kerültek egymáshoz? Vagy attól lesz igazán drámai a kapcsolatuk, hogy Kim csak azt a Jimmy-t tudja igazán szereti, aki veszélyes rá és a szakmai hírnevére nézve?

better-call-saul-episode-408-jimmy-odenkirk-4-935.jpg

Gaines: Érdekes, mert az évad közepéig meg voltam győződve róla, hogy ez a leggyengébb évad, és hogy ha nem lennének a nézőnaplók, talán el is sikkadna nálam a sorozat. Jimmy és Kim szálára azonban az elmúlt pár részben olyan szépen ráerősítettek, hogy ez egyre inkább felhúzza nálam az évadot, és igen, ha a következő két részben lecsapják a feldobott labdákat, akkor simán lehet nagyon pozitív az összkép. Chuck hiányát szerintem megérezte azért a sorozat, még akkor is, ha pár résszel ezelőtt azt mondtam, hogy jó ponton engedték el – inkább az bosszantson minket, hogy még többet akartunk belőle, mint az, hogy miért van még mindig előttünk, és akkor most Gusra kacsintok –, a testvérkonfliktus megszakadása azonban lehetőséget nyújtott arra, hogy Jimmy másik fő kapcsolatát kibontsák. Múltkoriban említetted, hogy Kimnek sem ártott volna saját, Jimmytől független szálakat adni korábban, amivel egyet is értek, így viszont talán még inkább kidomborodik, a Gilligan-univerzum egyik alapvetése:

a lejtőn csúszó férfiak gravitációs kútjába esett mellékalakok általában csak későn veszik észre, hogy a szeretett személy fekete lyukká változott, és azután már nehéz kimászni az eseményhorizont mögül. 

 

Kimben persze pont az az izgalmas, hogy nem csak egy passzívan sodródó égitest, és ez az évad legalább annyira szól az ő megkísértéséről, nyughatatlanságáról, mint Jimmyéről. Sőt: utóbbival már bejártuk korábban a legfőbb stációkat, és tudjuk, melyek lesznek nagyjából a következők, Kimnél viszont tök váratlanul tud hatni, amikor átáll a „sötét oldalra”. Ez azért túlságosan leegyszerűsítő volna ugyanakkor. Követett el bűncselekményt? Svindlit igen, az evidens. De vajon ez egy tragikus vétség, egy olyan ballépés, amelynek következményeire a szezonzáróban majd ráébreszti őt a karma, más néven, a Better Call Saul írócsapata? Szó se róla, borzongató, amikor azt mondja Jimmynek, „csináljuk meg még egyszer”, mert déja vu-nk támadhat akár a hatalmától megrészegült Walter White-ra is. Vérpezsdítő is, mert mindig öröm egy-egy ilyen balkanyar. És szívesen mondanám, hogy Jimmyék a szélhámosságukkal nem ártottak senkinek, már-már ártatlannak tűnik az akciójuk ahhoz képest, amit a többi szálon látunk. De az epizód talán pont így von tematikai párhuzamot Mike-ékkal, vagy Nachóval: a sorozat sosem moralizál, de minden döntésnek végigveszi a morális hatásait, következményeit, és nem hagyja kibújni ez alól a szereplőket, akár ügyvédek, akár dílerek.

better-call-saul-episode-408-kim-seehorn-935.jpg

Kim kockáztatását egyébként szerintem a kényszer szülte, nem az unalom, Jimmy ugyanúgy a sarokba szorította, mint ahogy az írók szokták saját magukat, csak aztán menet közben rájött, mennyire szórakoztató nagyban, a saját szakmájában, amit azelőtt csak bárokban csináltak. A résznek szerintem is a csúcspontja az ügyésszel folytatott telefonbeszélgetés, a legütősebb kép pedig a sok-sok mobiltelefon kipakolva az asztalra, de remek a cold open is, amelyben Jimmy ripsz-ropsz összehaverkodik az összes utassal – név szerint szólítva őket! –, és nem hinnénk róla, hogy olyan profi szervez maga köré heist-csapatot, mint Danny Ocean, pedig mégis.

De bennem is ugyanaz motoszkál, mint benned: csak azért hozták most Kimet ebbe a helyzetbe, hogy többet veszítsen, mintha az előző rész végén hagyta volna ott Jimmyt. Ebben vélek felfedezni hasonlóságot Mike szálával, aki a hasztalan csoportterápiák után most talált egy olyan hasonszőrű fickót, akivel egy pofa sör mellett a maga szűkszavú módján meg tud nyílni, el tud beszélgetni családról, apaságról. Aztán persze Werner hibát vét, de Mike nem úgy reagál rá, ahogy akkor tenné, ha nem kedvelte volna meg a művezetőt. Nem csak azért dühös, mert Werner veszélybe sodorta a melót, hanem azért is, mert tudja, hogy erre ráfázhat az új cimborája. Azt pedig tudjuk, hogy Gus nem a megbocsátó típus, akármilyen aprócska melléfogásról van is szó. Kicsit talán mechanikusan terelik Mike-ot és Wernert arrafelé, ahol utóbbi nem térhet haza a feleségéhez, de tetszik a kettejük közötti rapport, és a laborsztoriból is ez köt le a leginkább. Mert jó nézni Mike-ot, ahogy profin végzi a munkáját, de még jobb, ha érzelmi tétek is keverednek a konfliktusaiba.

vlcsnap-2018-12-27-14h43m29s291.png

Nachónál is igyekeznek megpendíteni érzelmi tétféleségeket, vagy hát nem tudom, őszintén szólva, engem továbbra sem tud megmozgatni, ami vele történik. Értékelem az okos vizuális és narratív építkezést, például, hogy most ő ül ott az étteremben, ahol eddig a kartellfőnökök ültek, és ő viselkedik olyan könyörtelenül, de ez vajmi keveset számít, ha nem érzem ennek a veszteség részét, mert Nacho lelkét sosem tudtam félteni. Azt is értékelem, hogy az időugrás egy fokkal érdekesebb pozícióba tolta, mint ahogy eddig láttuk. Az írók már kimaxolták a két tűz közé került közkatona történetét vele – kimaxolás alatt most leginkább azt értve, hogy ha eddig nem sikerült ezt a sztorit érdekesen tálalni, ezután sem lehetett volna –, nem mondom, hogy a kiüresedett kisfőnök sokkal eredetibb, de legalább a változatosság gyönyörködtet egy darabig. Azt azért én a helyedben nem várnám, hogy a kokós barátnőiből lesznek a sorozat új komplex női karakterei, egyelőre ugyanolyan szemléltető eszközei Nacho új életének, mint az üvegablakos palota, meg a sok-sok műalkotás a falon, amelyek semmit nem jelentenek neki, csak egy személytelen lét személytelen szimbólumai. És egyelőre nekem sem jelent ennél többet Lalo Salamanca személye, pedig most én is utánanéztem, honnan kéne ismerni. Még egy karizmatikusan kegyetlen kartellvezér, akinek a társaságát Nachónak valahogy meg kell úsznia élve? Nem ezért fogom várni a hátralévő részeket. 

Egyéb megfigyelések:

  • Nem magamtól jutott eszembe, a mindent szemmel tartó Breaking Bad Fandom hívta fel rá a figyelmem, hogy ha hozzáadjuk összeadjuk a Breaking Bad és a Better Call Saul epizódjait, akkor pont most járunk a 100. résznél. (Fega)
  • Jó, hogy Kim egy füst alatt a seggfej bíróval is kicseszett, aki korábban kioktatta. Két legyet egy csapásra? (Gaines)
  • Nem gondoltam egyébként arra, hogy Nacho barátnői lesznek majd a legújabb komplex női karakterek, ettől függetlenül jót tenne a sorozatnak ha kisebb szerepekben is több lehetőséget adna különböző háttérrel és motivációkkal rendelkező nőknek. (Fega)
  • “I’ve been taking improv classes.” (Gaines)
  • Nagyon örültem, hogy visszatért a filmes csapat, a második évadban tök sok emlékezetes pillanatot hozott a közreműködésük, nagyon várom, hogy újra elinduljon Jimmy ügyvédi karrierje és legyenek megint reklámforgatások. (Fega)
  • Nem meglepő módon a kamu honlapot elkészítették és a neten mindenki megnézheti Huell hőstetteit. (Fega)