The Leftovers 2x04 - Orange Sticker


Damon Lindelof a különböző interjúkból nem tűnik egy igazán magabiztos figurának. Sokkal inkább valaki olyan, aki az ismeretlen tojásos profilképpel rendelkező trolloktól érkező rövid szöveges üzeneteket is annyira a lelkére veszi, hogy inkább maga mögött hagyta a népszerű közösségi oldalt. Ehhez képest, ha valami süt eddig a The Leftovers második évadáról az a magabiztos történetmesélés. Az első évad alapján levonták a megfelelő tanulságokat és úgy érzik, hogy pontosan tudják mi a sorozatuk erőssége és gyengesége és ennek figyelembevételével alakítják a történetet. A nézőpontok kiemelt alkalmazása továbbra is telitalálat, a földrengés elég régen történt meg először a szemünk előtt, mégis az epizódkezdéssel kap egy újabb réteget, hiszen Nora minden idők egyik legdurvább rémálmára ébred. A menedék mintha ellene fordult volna, kábeltévé és internet hiányában csak arra tud gondolni, hogy ismét elveszítette a férjét. Carrie Coontól nem először kérik a készítők, hogy vezényszóra játsza el a lehető legdurvább összeomlást és ezúttal sem vall kudarcot. Ráadásul a cold open a sorozat szempontjából sem érződik lerágott csontnak.

Nora közel került a nézőkhöz és elképzelni sem tudom, hogy valaki ne legyen hiperérzékeny mindenre, ami vele történik. A viselkedése nem meglepő, az pillanat erejét az sem gyengíti, hogy tudjuk, Kevin él és virul. Itt lehet beszélni a magabiztosságról, hiszen mindenképpen szükség van egy ilyen hozzáállásra az írók részéről, hogy ne pánikoljanak, amiért a negyedik részben indul el, akkor is csak kómotosan az első epizódban felvázolt konfliktus. Ráadásul még önismétlésről is beszélhetünk, mert mondjuk Kevin konfliktusa saját magával nem lépett túl sokat előre az első évadhoz képest. Valamiért fontos a személye az univerzum számára, de fogalma sincs a részletekről, pedig Patti állítólag minden kérdésére választ adhat. Elég sokat számít, hogy milyen hitelt adunk Patti szavainak, ugyanis ez az egész epizód értékelését befolyásolhatja.

A készítők valószínűleg élvezik, hogy az orruknál fogva vezethetik a nézőket, de akkor sem gondolom, hogy minden egyes segítség, amit felkínálnak, tévútra vezet. Ennek legerősebb példája, mikor Patti elmeséli, hogyan nézte végig, ahogy annak idején a férjére szarik egy másik nő. Kevin feltehetőleg pont azért tud erről, mert Laurie nem vette teljesen komolyan a titoktartási kötelezettségét. A stílus, ahogyan prezentálják, sokkal elegánsabbá teszi az egészet. Pattin keresztül Kevinnek hozzáférése van azokhoz az emlékekhez, amik az alvajárás során raktározódnak el. Ezek alapján el kellene fogadni, hogy a lányok tényleg eltűntek, de még mindig hiszek abban, hogy a második évad első részében bemutatott alaphelyzet nem csak azért kellett, hogy egy pillanat leforgása alatt lerombolják és minden olyan legyen, mint az első évadban volt. Persze az utolsó biztonságosnak hitt hely mítoszának megszűnése önmagában érdekes téma és lehet, hogy ehhez nincs is szükség egyértelmű megerősítésre a lányok sorsával kapcsolatosan. Az epizód elég vastagon aláhúzza, hogy bárhova mész, bármit csinálsz, az eltűnések által okozott sérülések soha nem fognak begyógyulni. Az emberek pedig ott is megváltoztak, ahonnan nem tűnt el senki.



Jill ugyanerről beszél, mikor a mostohaanyjával kvaterkázik a tornácon. Akárhova megy az ember, (érthető okokból) oda saját magát is viszi, a belső démonokat puszta környezetváltoztatással nem lehet legyőzni. Ezzel pedig továbbra is jó irányba halad az évad, hiszen a kisvárossal való történések metaforaként működnek az egyéni sorsokra vetítve. Mondjuk mikor összeáll a mentőcsapat, hogy a lányok keresésére induljanak, azon látszik, hogy az emberek nem először csinálják, tudják, hogy egy ilyen hogyan néz ki és az sem tántorítja el őket, hogy jó eséllyel erőfeszítéseiket nem fogja siker koronázni. Nem számít, mert míg úton vannak, addig ki lehet zárni az új valóságot, amiben az eddigi imák nem érvényesek többé. Ideje hármat leszámolni abból a 9261-ből. Ez pedig előhoz mindent az első évadból, vagyis újra felmerül, hogy ugyanazoknál a konfliktusoknál tart a sorozat, mint az első évadban. 

Az eddigi főszereplők persze nem statikusak, plusz ott van egy csomó új szereplő, akiket csak most ismerünk meg. Attól sem félek, hogy a sorozat ne tudna újat mondani, Jared városa önmagában elég rejtélyt tartogat. De Kevinnek muszáj lesz fejlődnie és jobban kezébe venni a dolgokat, persze egy idő után az, hogy mindig Pattire hallgat, ugyanolyan idegesítő lehet, minthogy folyton próbálja ignorálni. De a sorozat tekintetében mindenképp újdonság lenne a főszerpelő, aki nem passzív és csak sodródik az eseményekkel. John személyében kaptunk egy ilyen karaktert, aki elég fafejű módon megy előre. Patti azt tanácsolta, hogy Kevin ne szálljon be a kocsiba John mellé, de nyilvánvalóan nem hallgat rá, itt pedig, abban a pillanatban, ahogy bennünk is felmerül a kérdés, hogy miért akarta John, hogy vele menjen, ő is pontosan ugyanezt mondja ki. Egyértelmű választ persze nem kapunk rá, de valami ki nem mondott dolog lehet a háttérben, ami továbbra is azzal kecsegtet, hogy John talán izgalmasabb főszereplő tudna lenni, mint Kevin. Bár lehet, hogy bárki kerülne a sorozat tényleges fókuszába, az megmaradna frusztrálónak, mert a miértek és a motivációk, nem mindig kristálytiszták. Ez egy ilyen sorozat.

A rész végén nem tudjuk meg, hogy Kevin miért akart öngyilkos lenni. Őszintének tűnik, mikor letagadja a feltételezést. De akkor mi vette rá? Valahol érthető, ha el akarná dobni ezt a sok felelősséget, de a külső erők megakadályozzák a tervét. Az is nyilvánvaló, hogy komolyan gondolja a kapcsolatot Norával, de az a brutális őszinteséget, amit a mapletoni gyújtogatás eseményei után láttunk, azt a mindennapokba nem tudta átvinni. A bilincses alvás tökéletesen illik a sorozatba, remélhetőleg Nora szemén keresztül így vethetünk majd egy pillantást az éppen alvajáró Kevinre. Nála még az is óriási kérdés, hogy hogyan reagál a lányok eltűnésére. Nagy meggyőződéssel mondja azt, amit szerintem a legtöbb rajongó gondolt a sorozatról: az eltűnések egyszeri alkalommal történtek, ideje továbblépni és nem foglalkozni az ismétlés fenyegető rémével. Csak ahogy pár bekezdéssel feljebb írtam, a rész pontosan azt mutatja be, hogy mennyire nem ez a valóság. A legérdekesebb helyzetben az eltűnések miatt Michael van, aki a másik felét veszítette el, hiszen Evie az ikertestvére. A történtek igazán próbára teszik a hitét, nem véletlen, hogy az „Orange Sticker” elnevezést kapta az epizód, ahogy a rész végén elkezdi lekaparni az érintetlenségüket jelképező matricát, azzal közvetíti, hogy megtette az első lépést a feldolgozás irányába. Ezek után remélem látni fogjuk az első misét, ahol a közösség megpróbál új identitást keresni a lányok eltűnése után.

A sorozat korábban már mutatott olyan emlékezetes pillanatokat, ahol az emberek maguk mögött hagyták a csomagjaikat, kíváncsi leszek, hogy a természetfelettitől ódzkodó Murphyék esetében ez, hogyan zajlik majd. Michael fura ismerőse az erdőből, Virgil, Kevin után Norával is összefut, akinek szintén az arcába döngölik, hogy azoktól a csomagoktól valójában sohasem szabadulhat meg. Újra különlegese bánásmódban részesül, csak azért, mert egy fura alak ránézésre meg tudja mondani róla, hogy a teljes családja odalett. Amíg a készítők pontosan tudják, hogy mikor és melyik gombokat nyomják a szereplőiken, addig a sorozat tudja tartani az eddigi igen magas minőséget.

Egyéb felfedezések:
  • #AusztráliaFigyelő: Előfordulhat hogy ebben a részben semmilyen utalást nem kaptunk? Vagy csak én nem figyeltem eléggé?
  • Nagyon kíváncsi leszek, hogy a kecskés emberről valamikor megtudunk-e többet.
  • Mikor Kevin ujjlenyomata Isaachez vezeti John-t, akkor a sorozat nagyon szépen mutatja be újra, hogy a jelek és azok megfejtése, milyen könnyen az őrületbe tudnak valakit kergetni. Azt is lehetett érezni, hogy Kevin egy fontos történet főszereplője, aki már megint tűzközelbe került, de mikor lebuktathatná magát, akkor is inkább másra tereli a gyanút. A főszereplő, aki nem tud semmit és mindig szerencséje van, egy idő után zavaró lesz.
  • Evie ki nem mondott ajándéka szerintem annak a metaforája volt, amit az epizódban Pattie-től hallottunk, hogy az emberek félnek szembenézni az igazsággal, mert onnantól kezdve nincsen visszaút.
  • Azt hiszem a tippem, hogy Mary gyúgyulásáról, be fog jönni.
  • Kíváncsi vagyok, hogy Matt mikor kap több jelenetet, de az most is nyilvánvaló volt, hogy Jardentől nem ugyanazt várja ős és Nora.