Kánon, vagy nem kánon?

Game of Thrones 6. évad szezonnyitó elemzés

Elindult a Trónok Harca hatodik, a könyvekre szinte alig támaszkodó évada, ami elhozta minden HC rajongó rémálmát. Miközben a Fanboy Híradó végigvette a cselekményt, kötelességünknek érezzük összevetni a GoT két meghatározó médiumát. A helyzet a következő: fogalma sincs az olvasóknak, mi fog történni. Nincs több tenyérdörzsölés olyan öldöklések közben, amire számítottunk, és amik során az óvatlan sorozatnézők teljesen elhűlnek, nem lehet kijátszani a „könyvekben ez és ez történik” kártyát, miközben magabiztosan suttogjuk a teljesen felesleges részleteket a mellettünk ülőnek, hogy feldolgozzuk Benioffék off-book trippjét. Az alapanyagot jól ismerő, teória gyáras társasjátékozós fanok ideje lejárt, az HBO meglépte Martint, innentől pedig teljesen ki vagyunk szolgáltatva a showrunnereknek. A kérdés ennek fényében a következő: a tegnap este látott jelenetek közül mi kánon és mi nem, mi az, ami kánon lehet majd később, valamint, hogy a könyvvel kapcsolatos találgatásokat milyen irányba tereli majd a mostani évad.

 

photo_2016_04_25_21_43_37.jpg

Jon Snow – közepesen kánon

A sorozat marketing lokomotívja a legizgatóbb kérdőjelre épített két évad között. Mi lesz Jon Snow-wal? A gyötrő kérdésben, tekintettel arra, ahogy az 5. évad felzárkózott a Sárkányok Tánca mellé, mind az olvasók, mind a nézők osztoztak. Az epizód pedig médiatörténelmi pillanattal indít és mesélni kezd valamiről, amit még nem nyomtattak ki.

A helyszín és a dráma stimmel, bár érdemes észben tartani, hogy Deres Fattya körül más bábúk vannak eredetileg felpakolva. Davos a közelben sincs; Stannis diplomáciai útra küldte, hogy az ügyük mellé állítsa az egyetlen déli származású északi ház, a Manderlyk vezetőjét. Az obszcén mód kövér Wyman némi színjáték után felajánlja házának szolgálatait Stannis trónigényének, azzal a feltétellel, hogy Davos visszaszerzi (a szerintük egyetlen) Észak örökösét, a Skaagoson rejtőző Rickon Starkot. Cserébe Melisandre valóban a Fekete Várban állomásozik, csakhogy vele van Selyse és Shireen is. Stannis the Mannis nem cipelte magukkal Deres ellen, előbbi nem akasztotta fel magát utóbbi máglya halála miatt és azzal kapcsolatban is csak találgatni lehet, hogy milyen végkimenetellel zajlott a csata, ha egyáltalán megütköztek már a Boltonékkal.

Mi lesz Jon Snow sorsa? Továbbra is Melisandre közbeavatkozása tűnik a legkézenfekvőbbnek, talán Szellem részvételével együtt. Ne feledjük, Mel egyre többször látta Jon-t a lángokban, mikor a kiválasztottnak hitt Stannist kereste bennük, ami tovább erősíti azt a képet, hogy frissen lekaszabolt parancsnok Azor Ahai, a kiválasztott.

Ennek fényében a Jon Snow szál közepesen kánon, könyv hű alapfelállással, alternatív körülményekkel.

 

photo_2016_04_26_12_16_13.jpg

Sansa Stark, Theon Greyjoy, Brienne of Tarth – talán kánon

Eddard idősebbik lánya a 4. évadban nagyon meghatározó karakterfejlődésnek indult, miután Kisujj segítségével kikerült Joffrey karmai közül és megízlelte, milyen érzés az intrikai játékok másik oldalán szerepelni. Ezt a fejlődést kukába hajították az 5. évadban, ahol is a könyvektől teljesen elszakadva Deresbe küldték őt, hogy ismét egy abuziv férj mellett szenvedjen végig egy évet, aminek a végén Theonnal szökik meg fogvatartójától. Sansa off-book cselekménye tartja kánonban Theon sorsát, aki eredetileg a Sansa húgaként, Aryaként lepasszolt Jeyne Poollal szökik meg Deresből. Sansához hasonlóan Jeyne is Kisujj manipulációjának köszönhetően köt ki Észak fővárában, így feltételezhető, hogy Petyr stratégiája megegyezik a két médiumban és valóban arra játszik, hogy a Völgy seregének megfelelő kijátszásával még komolyabb pozícióra tegyen szert.

Az őket beérő Bolton katonákat persze eredményesen kaszabolja le mester és tanítványa, Brienne és Pod, akiknek szintén sok száz mérföldre kellene lenniük, hogy kibontakoztassák az egyik túlírt mellékszálat, amivel kapcsolatban a legfelkészültebb olvasók is csak találgatni tudnak. Brienne-t az utolsó fejezetében felakasztja a sorozatból teljesen mellőzött Lady Stoneheart, a felélesztett, félzombi Catelyn Stark; ha ez nem lenne elég, egy későbbi Jaime POV-ban ismét feltűnik, és azt hazudja a Királyölőnek, hogy vele van Sansa Stark. Évek óta megy a találgatás, mi történhetett a két fejezet között, hogyan úszták meg Poddal a kötél általi halált és pontosan milyen kelepcébe csalják az idősebb Lannister fívért. Érdekes, hogy a könyvbeli hazugság itt teljesülni látszik, Brienne valóban megtalálta Sansát, akinek gyorsan fel is ajánlja kardját.

Theon tehát az eredeti elképzelések után teljesen kánontalanul halad tovább, miközben Sansa és Brienne egy országhatárral arrébb működik. Kettejük találkozása azonban elképzelhető a 6. kötetben, így ez a felállás később akár még kánon is lehet.

 

photo_2016_04_26_12_47_36.jpg

Daenerys Targaryen – közepesen kánon

Jon Snow-hoz hasonlóan Dany-t is ott engedte el az 5. évad, ahol a könyv, az első epizód történései pedig azt hozzák, amit a következő kötettől elvárhatunk. A dothraki szokásokhoz híven Drogo özvegyének az a sors jár, mint minden elhunyt Khal hátrahagyott feleségének. Vissza kell térnie Vaes Dothrakba. Amíg a Viharban Született Targa örökös saját kalandja megegyezik az irodalmi elképzelésekkel, (mínusz kolera, vagy bármi, ami miatt eléggé ki van a Sárkányok Tánca végén) addig a holdudvarát szépen átrendezték az írók. Meereenben a parancsnok a tavaly indokolatlanul, bénán kinyírt Baristan Selmy, akinek nem csak a Hárpia Fiaival, de elszabadult sárkányokkal, ostromra kész rabszolgatartó flottával és a közelgő Greyjoyokkal kell szembenéznie; sem Varys, sem Tyrion nem áll rendelkezésre, hogy segítse munkáját, a Jora-Dario féle buddy comedy pedig szintén HBO találmány. Előbbi a Lannister gyilkos Lannisterrel várja a közelgő csatát, miután átálltak a Second Sons bandájába, utóbbit pedig az ostromlók tartják fogva.

Ettől függetlenül a fő fonál kánonnak tűnik. Csak remélni tudjuk, hogy nem megy el az egész évad a prérin való bandukolással és kényszerített özvegyi pletykálkodással.

 

game_of_thrones_601_08_960.jpg

Tyrion Lannister – kánon gyanús

Mint fentebb írtuk, Tyrion egyelőre még csak úton van a 2. évadot és kötetet idéző körülmények felé, ahol ismét egy város irányításával tengetheti mindennapjait. Egyelőre a városon kívül várja Jorah Mormonttal, hogy kezdetét vegye a meereeni csata. Egy a Winds of Winterből kiadott fejezet megvillantja az első mozzanatokat, a látvány pedig lenyűgöző; Rhaegal és Vyserion a piramisokon tanyáznak, a bosszút esküdött rabszolgatartókat pedig hátba kapja a Victarion által vezetett Greyjoy flotta. Victarion fivérének utasítására érkezett a Rabszolga Öbölbe, hogy elvigye neki a Sárkányok Anyját. A Vas Flotta admirálisa azonban inkább magának szánja Dany-t és bár szépen felkészül a hosszú hajózásuk alatt, (keresztezi a Vízbe Fulladt Isten és R’hrloll szokásait, egyre több hajót és rabszolgát szerez) fogalma sincs arról, mi várja – és mi nem – Meereen városában.

A Greyjoy flotta mellett a Second Sonsról is kell beszélnünk: velük együtt a teljes Aegon Targaryen szál hiányzik a sorozatból. Aegon állítólag Dany bátyjának, a Robert pörölye által meghalt koronahercegnek, Rheagarnak a fia, akit Varys mentett meg, mikor az kisbaba volt. Mellőzése talán azt mutatja, hogy az uralkodásra nevelt Aegon talán csak egy kamu, a Pók újabb szövögetése; vagy épp egy évszázados dinasztiális összeesküvés részlete.

Így vagy úgy, Tyrionnak túl kell élnie egy több szereplős csatát, hogy ismét kormányozni kezdjen. Gyanús, hogy összejön neki.

 

photo_2016_04_25_17_59_45.jpg

Jaime Lannister – null-kánon

Aegon azért is izgalmas kérdés, mert a teljesen átszabott Martell plottal van összefüggésben, amit az 5. évadban elkezdtek lerombolni, a 6-ban pedig már az első epizódban fel is szórták sóval. Jaime sosem indult el Sunspearbe, hogy visszahozza Myrcellát, aki az HBO-verzumban nem is létező Arianne Martellel élt meg különös kalandokat. A bosszúszomjas női karakter a könyvben is jelen van, csak épp sokkal intrikusabb (ahogy az egy Martellhez illik). Myrcellát szeretné megkoronázni dorni szokások szerint, hogy a Lannisterek szétszedjék egymást. Myrcella azonban súlyos sebet kap, mikor Gerold Dayne az életére tör, miután a puccskísérletet kiszagolja az öreg Martell. Arienne-t később bezárják és csak miután lehiggad, meséli el neki apja azt a konspirációt, ami a Targaryen-Martell összefogást élesztené fel és amiből sosem fogunk semmi látni a képernyőn, tekintettel arra, hogy az összes Martellt sikerült kinyírnia a készítőknek.

Az ezzel kapcsolatos puffogást nem eresztjük bő lére, legyen annyi elég, hogy teljesen méltatlan ilyen karakterhűtlen módon végezni olyan emblematikus figurákkal, mint Doran Martell, vagy épp Aeroh Hotah. A Régivágásúak ezúttal is szeretné kifejezni együttérzését minden Martell rajongó felé.

De hogy Dorne uralkodói családjától visszatérjünk Jaime-re: azt már Brienne-nél megbeszéltük, hogy a Folyóvidéken lenne a helye, ahol épp csapdába csalják, egy kifejezetten sikeres Lannister kampányt követően. A Cersei féle összefogás ellentettjét olvashatjuk; mikor ikertestvérét elfogja a Hét, hiába kér tőle segítséget, Jaime nem tér vissza a kedvéért Királyvárba. Fogalmunk sincs, mit ígér az évad a Királyölőnek, de aligha lesz bármi köze ahhoz az úthoz, amit a Winds of Winterben fog bejárni.

 

photo_2016_04_26_12_17_19.jpg

Cersei lannister – közepesen kánon

Az anyakirályné kiinduló pontja kánonnak tűnik, hiszen Jon Snow-hoz és Danyhez hasonlóan nála is egész precízen zárkózott fel az 5. évad a Sárkányok Tánca mellé. A politikai panoráma azonban másként fest; a Tyrelleket továbbra is fogságban tartják, Kevan pedig él és virul. A könyvben Margeryék korábban szabadulnak, befut a Tyrell sereg, az egyre eredményesebben kormányzó Kevant pedig Varys végzi ki váratlan módon, utat engedve Cersei destruktív intrikáinak. A környezetben gyakorlatilag csak Qyburn és Robert Strong stimmelnek, akiknek a segítségével Cersei ismét adósságának visszafizetésére készül. Myrcella halála azonban a törlesztés természetét és irányát is átalakíthatja majd.

Mindettől függetlenül a végjáték hasonlónak ígérkezik a tárgyalását illetően. Az epizód lista szerint ugyanis a záró rész címe Volunqar lesz; valíriai nyelven ez kisöcsöt jelent és része annak a próféciának, ami megjövendölte Cersei-nek, hogy elveszít mindent, ami fontos neki, hogy megéli majd gyermekeinek a halálát, hogy jön majd egy fiatalabb, szebb királynő és hogy a kisöcs végez majd életével. Utóbbi kapcsán nyilván Tyrionra tippel, azonban a teóriák szerint inkább Sandor Clegane-től, a halottnak hitt Vérebtől kellene tartania.

 

photo_2016_04_25_3_39_16.jpg

Melisandre – kánon gyanús

Az epizód záró jelenete arról beszél, amit sejteni lehetett korábban is. Melisandre sokkal idősebb, mint azt megjelenése mutatja. Bár még nem jutottunk el könyv szinten odáig, hogy végignézzük, amint megtörik, (hiszen nem tudjuk, Stannis él-e, vagy hal) mégis gyanús, hogy ez később bekövetkezik majd, akárcsak utalások szintjén. A vörös papnővel kapcsolatban az igazi kérdés továbbra is az, amit tavaly feltettünk magunknak: tényleg meg fogja égetni Shireent, hogy segítse a király ügyét? A válasszal várnunk kell a következő kötetig, addig pedig Jon Snow sorsa kapcsán úgyis átalakítjuk majd a kérdéseinket.

A változtatások persze nem minden esetben ördögtől valóak, hiszen évek óta világos mindenkinek, hogy nem lehet és nem szabad egy az egyben adaptálni Martin túlírt eposzát. Bízunk benne, hogy az olyan túlkapások, mint a Martell féle átírás/kiírtás háttérbe szorulnak majd az ötletesebb megoldások javára és persze, hogy Martin összekapja magát a 7. évad előtt.

--->